- Panourile solare nepresurizate se mai denumesc si panouri solare cu termosifon si functioneza pe convectia naturala a apei calde in care tuburile se vor umple cu apa.
In prima faza un panou solar nepresurizat dupa ce este terminat montajul, se face alimentarea cu apa prin intermediului vasului flotor, insa alimentarea se face doar dimineata devreme (pana sa rasara soarele) sau seara dupa ce apune soarele. In cazul in care nu se respecta aceasta regula si alimentarea se face in plina zi, atunci tuburile fiind fara apa primesc radiatii solare si se incalzesc la o temperatura foarte mare, existand posibilitatea ca unul din tuburi sa se sparga din cauza diferentei mari de temperatura dintre tub si apa rece. Acest fenoment este unul destul de periculos, deoarece exista riscul ca cioburile tubului spart sa sara si sa va raneasca.
- Dupa ce ati facut alimentarea cu apa asa cum prevede regula, va trebui sa asteptati o perioada de cel putin 8 ore ca apa din bazinul panoului solar sa se incalzeasca cu o medie de 40-60 grade/zi peste temperatura apei provenite de la retea, in functie de puterea radiatiei solare.
- Principiul de incalzire al apei este urmatorul: Apa ce stationeaza in tuburi se incalzeste datorita radiatiei solare si cand ajunge la o temperatura destul de mare, ea isi mareste volumul si urmeaza un curs ascendent catre bazin iar apa din bazin care este mai rece, o inlocuieste pe cea care urca, astfel incat se produce fenomenul de termosifonare.
- Pe parcurs ce consumati din apa calda din bazin, realimentarea bazinului se face in mod automat cu ajutorul vasului flotor, indiferent de cantitatea de apa calda pe care o folositi. Ex: (folositi 2 litri de apa calda, se realimenteaza cu 2 litri de apa rece)
- Aveti grija ca alimentarea cu apa rece sa nu fie intrerupta niciodata.
- In cazul in care din diferite motive, un tub sau mai multe se sparg, atunci toata apa din bazin va curge prin orificiile conectarii acestor tuburi, iar dumneavoastra va trebui sa opriti de indata alimentarea cu apa a panoului solar, pana ce veti inlocui tuburile sparte.
- O alta regula esentiala, este ca panoul solar sa fie montat la o inaltime cat mai mare fata de cel mai inalt consumator pe care il aveti, deoarece presiunea apei calde ce vine din panoul solar, este data de principiul gravitatiei (prin cadere); daca presiunea apei calde nu va este suficienta, atunci va trebui sa va montati pe teava de apa calda, o pompa de majorare a presiunii.
- Tot ca si regula, se poate tine cont ca la montajul tevilor, sa se evite pe cat posibil crearea unui traseu in care sa fie folosite coturi de 90 grade, deoarece acestea pot incetinii traseul apei catre consumator.
- Tevile de apa rece si calda (daca sunt din PPR sau PEX sau PEXAL) se recomada izolarea lor, pentru a preveni degradarea de la radiatiile solare.
- In cazul in care aveti apa dura (calcaroasa) se recomanda folosirea unui anod de magneziu ce trebuie inlocuit o data pe an.
- Daca nu veti folosi apa calda din panou, timp de cateva zile, exista posibilitatea ca ea sa ajunga la temperaturi foarte mari, astfel incat sa-si mareasca volumul si sa refuleze pe teava de supraplin; fenomenul acesta nu este unul periculos, insa puteti pierde o contitate insemnata de apa (in functie de cat de mult va sta nefolosit panoul solar)
- Daca locuiti intr-o zona poluata (praf) se recomanda ca odata pe luna sa stergeti tuburile cu o carpa umeda.
Cand vine perioada de inghet si trebuie sa goliti panoul solar, procedura este urmatoarea:
-Se opreste alimentarea cu apa rece si se lasa deschis un robinet in pozitia apei calde, la cel mai apropiat consumator. Dupa ce a curs toata apa din bazin, acest robinet va mai trebui lasat deschis o perioada de cateva zile, deoarece apa care a ramas in tuburi, se va incalzi urmatoarele zile si marindu-si volumul va urca din tuburi in bazin urmand sa intre in teava de apa calda ce coboara la consumator.
- Se recomanda acoperirea tuburilor pentru a evita suprincalzirea lor pe perioada cand bazinul este fara apa. Acest fenomen duce la deteriorarea garniturilor si a izolatiei bazinului.
-Aceste tipuri de panouri solare, nu se folosesc pe perioada rece (temperaturi sub 0 grade).