- Panourile solare presurizate sunt panourile solare care pot fi folosite pe intreg parcursul anului
- Montajul acestui tip de panou solar se face in felul urmator:
1. se fixeaza cadrul in pozitia finala
2. se adauga bazinul pe cadru
3. se creaza traseele de tevi (calda si rece) ar fi indicat sa aveti si cate un robinet pe fiecare teava iar pe teava de apa rece sa aveti si un robinet de golire
4. se alimenteaza boilerul cu apa rece pana ce da apa pe afara (astfel aveti certitudinea ca nu ramane aer in bazin)
5. se monteaza supapele de siguranta
6. se monteaza tuburile (nu uitati sa dati cu pasta termoconductoare pe bulbii ce intra in bazin) daca nu folositi aceasta pasta, pe langa faptul ca transferul termic este unul slab, exista si riscul ca in timp heat pipe-ul sa corodeze si sa nu mai poata fi scos din boiler
- Dupa ce ati facut alimentarea cu apa asa cum prevede regula, va trebui sa asteptati o perioada de cel putin 8 ore ca apa din bazinul panoului solar sa se incalzeasca cu o medie de 40-60 grade/zi peste temperatura apei provenite de la retea, in functie de puterea radiatiei solare.
- Principiul de incalzire al apei este urmatorul: Radiatia solara este captata de tuburi si apoi este transmisa catre heat-pipe, iar acesta din urma o trasmite catre bazin prin intermediul pipei din bazin, in care este introdus.
- Pe parcurs ce consumati din apa calda din bazin, realimentarea bazinului se face in mod automat, indiferent de cantitatea de apa calda pe care o folositi. Ex: (folositi 2 litri de apa calda, se realimenteaza cu 2 litri de apa rece)
- Aveti grija ca alimentarea cu apa rece sa nu fie intrerupta niciodata, altfel exista riscul sa ramaneti fara apa in bazin si in cazul asta bazinul se va deteriora.
- In cazul in care din diferite motive, doriti sa goliti bazinul, este obligatoriu ca una din supape sa fie scoasa, astfel incat aerul cald din bazin sa aiba pe unde sa iasa. Daca nu are pe unde sa iasa, atunci bazinul se va strica definitiv.
- In cazul in care din diferite motive, un tub se sparge, atunci nu exista niciun pericol; panoul solar se poate folosi in continuare pana ce veti putea inlocui tubul defect.
- fata de panourile solare nepresurizat aceste modele de panouri solare nu trebuiesc montate obligatoriu la inaltime deoarece functioneaza pe principiul: apa rece impinge apa calda.
- Este obligatorie izolarea tevilor de apa rece si calda, cu vata de sticla de minim 10 cm grosime si cu folie de aluminiu pe exterior. Daca nu se izoleaza tevile, atunci exista riscul ca pe perioada rece, acestea sa inghete pe timpul noptii.
- Daca tevile trec prin acoperis, atunci se recomanda izolarea tevilor si pe portiunea trecerii prin acoperis, altfel exista riscul ca peste noapte in acel loc sa faca dop de gheata.
- In cazul in care aveti apa dura (calcaroasa) se recomanda folosirea unui anod de magneziu ce trebuie inlocuit o data pe an.
- Daca nu veti folosi apa calda din panou, timp de cateva zile, exista posibilitatea ca ea sa ajunga la temperaturi foarte mari, astfel incat sa-si mareasca volumul si sa refuleze pe supapa de siguranta de 6 bar/90 grade; fenomenul acesta nu este unul periculos, insa puteti pierde o cantitate insemnata de apa (in functie de cat de mult va sta nefolosit panoul solar) si totodata riscati sa deteriorati tijele heat-pipe din cauza supraincalzirii.
- Daca locuiti intr-o zona poluata (praf) se recomanda ca odata pe luna sa stergeti tuburile cu o carpa umeda.